RETETA RODICAI:
Prajitura ” DESTEAPTA”
INGREDIENTE:
8 galbenusuri;
8 albusuri;
250 gr.zahar;
4 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie(uneori eu pun esenta de rom
inloc de zahar vanilat sau esenta de vanilie);
10 linguru faina;
200 gr.unt topit si racit;
1 litru de lapte fiert si racit;
MOD DE PREPARARE:
– se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, pana rezulta o crema;
– se adauga amestecand,faina,untul si laptele(se alterneaza,un pic de faina,
dupa care un pic de unt,un pic de lapte).
– dupa ce s-a incorporat toata faina, untul si laptele, se adauga albusurile
batute fooooarte bine(eu spun batz).
– se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina,se da la foc
potrivit timp de o ora (eu o incerc ca pe cozonac-cu un pai/scobitoare).
ATENTIE; compozitia rezultata este mai lichida(inainte de cuptor), nu intrati in
panica.Prajitura este “desteapta” si veti vedea de ce.Dupa ce se raceste se
pune la frigider,acoperita,iar la servire se pudreaza cu zahal vanilat.
POFTA BUNA!
INGREDIENTE:
8 galbenusuri;
8 albusuri;
250 gr.zahar;
4 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie(uneori eu pun esenta de rom
inloc de zahar vanilat sau esenta de vanilie);
10 linguru faina;
200 gr.unt topit si racit;
1 litru de lapte fiert si racit;
MOD DE PREPARARE:
– se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, pana rezulta o crema;
– se adauga amestecand,faina,untul si laptele(se alterneaza,un pic de faina,
dupa care un pic de unt,un pic de lapte).
– dupa ce s-a incorporat toata faina, untul si laptele, se adauga albusurile
batute fooooarte bine(eu spun batz).
– se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina,se da la foc
potrivit timp de o ora (eu o incerc ca pe cozonac-cu un pai/scobitoare).
ATENTIE; compozitia rezultata este mai lichida(inainte de cuptor), nu intrati in
panica.Prajitura este “desteapta” si veti vedea de ce.Dupa ce se raceste se
pune la frigider,acoperita,iar la servire se pudreaza cu zahal vanilat.
POFTA BUNA!
:
-5 galbenusuri
-5 albusuri
-150 gr zahar
-500 ml lapte
-6 linguri faina
-100 gr margarina
-1 esenta de rom
-coaja rasa de portocala si lamaie
1.-galbenusurile + zaharul se bat spuma,apoi se add laptele rece si untul topit si racit ,alternativ, si se amesteca bine...apoi faina putin cate putin,sa nu se faca cocoloase.
2.-se bat albusurile spuma si se add peste comp ,amestecandu-se usor pana se incorporeaza uniform...dupa care se add esenta si coaja de portocala si lamaie.
3.- se pune comp intr-o tava( mijlocie sau chiar mai micuta)tapetata cu faina si se introduce la cuptorul in prealabil incins la temp de 150 C...coacerea se va face la aceeasi temp. timp de 1h si 15 min(atentie ,eu am cuptor electric..nu stiu daca se potriveste cu cele pe gaz)..timp de 1h nu se deschide cuptorul sub nicio forma..cand s-a rumenit,incercati prajitura in mijloc cu o scobitoare..daca nu se prinde nimik de ea,inseamna ca e gata!!
Dupa ce s-a racit..o pastrati la frigider!
Se pudreaza cu zahar!
POFTA BUNA!
Daca ne "desteapta "si pe noi,mai c-as face-o si eu...;))
RăspundețiȘtergereTrebuie s-o incerc neaparat mi se pare deosebita !
RăspundețiȘtergereaha..e chiar desteapta prajitura,tasha!ia s-o-ncerci.. :p
RăspundețiȘtergerechiar e deosebita,zamfira!merita incercata...;)
RăspundețiȘtergereDraga,Anis,ce bine ca ai facut-o inlocuind untul cu margarina.Dupa imagine se vede cat de frumoasa este.De gustoasa nu mai intreb fiindca imi inchipui.Iarasi,multumesc!
RăspundețiȘtergereFetelor,desteapta,de ce? Se separa faina de oua,lapte,e ca un cremsnit? Am sa o fac si eu,dar pentru sambata! Cu lapte de soia nu se poate? Dar in loc de oua,ce? Pacat!?
RăspundețiȘtergereAnita,mie mi-a dat senzatia la gust ca e exact ca si crema de zahar ars..cu deosebirea ca e intre 2foi!
RăspundețiȘtergerefetelor ,arata super prajitura.cu siguranta o voi face spt. viitoare ca simbata fac salam de biscuiti si pre mult dulce nu face bine la silueta..
RăspundețiȘtergeream putut intra print-o alta metoda ia sa vad daca se posteaza
RăspundețiȘtergereANIS AM REUSIT SA INTRU DAR POZA NU MI SE POSTEAZA SI VAD PUTIN DECORUL LA PRIMA PAGINA SKIMBAT
RăspundețiȘtergereANIS frumoasa mea ,azi am facut aceasta prajitura noroc ca ai facut tu intai ,si a iesit extrabuna si arata superb,imbietor de tentant a manca ,felicitari
RăspundețiȘtergeredesteapta ,banuiesc ca ea in timpul coacerii isi transforma din compozitia facuta un fel de crema la mijloc,nu :?: :))
RăspundețiȘtergereAnis,ataseaza-ti rogu-te premiul la blog...deschide-ti un" sertar" sunt convinsa ca vei mai primi,si inca unele mult mai importante ca al meu.. :)
RăspundețiȘtergerePrima oara am facut aceasta prajitura in 1992.Mi-ati facut pofta si astazi am facut-o si eu.A iesit foarte buna!
RăspundețiȘtergereAm facut si eu prajitura chiar e desteapta , am avut ceva emotii dar a iesit buna .Au avut succes au si terminat-o dragi mei .
RăspundețiȘtergereEste a treia oara cand scriu mesajul si se blocheaza,neputand sa-l postez!Am facut prajitura si am tinut sa va spun ca nu prea sunt incantata de cum mi-a iesit.Poate ca am batut amestecul cu mixerul si am folosit lapte de la cutie si margarina Delma? Tava a fost cea obisnuita eu facnd prajitura din 5 oua.Crema are un aspect de taiat! AM gresit undeva?
RăspundețiȘtergereUite,ca ieri ma plangeam ca nu prea este aspectuoasa prajitura pe care am facuto,dar azi nu a mai ramas nimic din ea! S-a mancat rapid....Cand o sa repet prepararea o sa folosesc unt si lapte obisnuit!
RăspundețiȘtergereAm facut iarasi aceasta prajitura si s-a mancat imediat.E foarte buna!
RăspundețiȘtergereo fi ea desteapta dar prea buna nu este gustul ala de oua
RăspundețiȘtergereAm repetat prajitura si a iesit asa cum trebuie :P :D chiar cu adevarat desteapta! :P
RăspundețiȘtergere