RETETA RODICAI:
Prajitura ” DESTEAPTA”
INGREDIENTE:
8 galbenusuri;
8 albusuri;
250 gr.zahar;
4 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie(uneori eu pun esenta de rom
inloc de zahar vanilat sau esenta de vanilie);
10 linguru faina;
200 gr.unt topit si racit;
1 litru de lapte fiert si racit;
MOD DE PREPARARE:
– se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, pana rezulta o crema;
– se adauga amestecand,faina,untul si laptele(se alterneaza,un pic de faina,
dupa care un pic de unt,un pic de lapte).
– dupa ce s-a incorporat toata faina, untul si laptele, se adauga albusurile
batute fooooarte bine(eu spun batz).
– se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina,se da la foc
potrivit timp de o ora (eu o incerc ca pe cozonac-cu un pai/scobitoare).
ATENTIE; compozitia rezultata este mai lichida(inainte de cuptor), nu intrati in
panica.Prajitura este “desteapta” si veti vedea de ce.Dupa ce se raceste se
pune la frigider,acoperita,iar la servire se pudreaza cu zahal vanilat.
POFTA BUNA!
INGREDIENTE:
8 galbenusuri;
8 albusuri;
250 gr.zahar;
4 pliculete zahar vanilat sau esenta de vanilie(uneori eu pun esenta de rom
inloc de zahar vanilat sau esenta de vanilie);
10 linguru faina;
200 gr.unt topit si racit;
1 litru de lapte fiert si racit;
MOD DE PREPARARE:
– se freaca galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat, pana rezulta o crema;
– se adauga amestecand,faina,untul si laptele(se alterneaza,un pic de faina,
dupa care un pic de unt,un pic de lapte).
– dupa ce s-a incorporat toata faina, untul si laptele, se adauga albusurile
batute fooooarte bine(eu spun batz).
– se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina,se da la foc
potrivit timp de o ora (eu o incerc ca pe cozonac-cu un pai/scobitoare).
ATENTIE; compozitia rezultata este mai lichida(inainte de cuptor), nu intrati in
panica.Prajitura este “desteapta” si veti vedea de ce.Dupa ce se raceste se
pune la frigider,acoperita,iar la servire se pudreaza cu zahal vanilat.
POFTA BUNA!
:
-5 galbenusuri
-5 albusuri
-150 gr zahar
-500 ml lapte
-6 linguri faina
-100 gr margarina
-1 esenta de rom
-coaja rasa de portocala si lamaie
1.-galbenusurile + zaharul se bat spuma,apoi se add laptele rece si untul topit si racit ,alternativ, si se amesteca bine...apoi faina putin cate putin,sa nu se faca cocoloase.
2.-se bat albusurile spuma si se add peste comp ,amestecandu-se usor pana se incorporeaza uniform...dupa care se add esenta si coaja de portocala si lamaie.
3.- se pune comp intr-o tava( mijlocie sau chiar mai micuta)tapetata cu faina si se introduce la cuptorul in prealabil incins la temp de 150 C...coacerea se va face la aceeasi temp. timp de 1h si 15 min(atentie ,eu am cuptor electric..nu stiu daca se potriveste cu cele pe gaz)..timp de 1h nu se deschide cuptorul sub nicio forma..cand s-a rumenit,incercati prajitura in mijloc cu o scobitoare..daca nu se prinde nimik de ea,inseamna ca e gata!!
Dupa ce s-a racit..o pastrati la frigider!
Se pudreaza cu zahar!
POFTA BUNA!