Acesta se numea „digesteur", insa nu s-a bucurat de un succes comercial, in 1927, o firma germana a inceput sa comercializeze propriul model, dar abia dupa Al Doilea Razboi Mondial a luat amploare aceasta metoda rapida de gatit.
Mecanismul de functionare
Ideea inventarii oalei sub presiune se bazeaza pe un principiu esential in fizica, si anume faptul ca apa nu fierbe intotdeauna la 100°C, punctul de fierbere a apei depinzand de presiunea atmosferica.

In orice tip de oala traditionala, apa fierbe la o temperatura de aproximativ 100°C si nu este posibil sa supui alimentele unei temperaturi mai mari decat aceasta. La oala sub presiune este insa posibil sa blochezi eliminarea aerului si a aburilor, ceea ce va determina o crestere a presiunii din interior, care va ajunge la valori mari. Temperatura de fierbere va creste pana la 120°C sau chiar mai mult,
iar timpul de preparare se va reduce astfel foarte mult.
Pentru a se evita presiunea si temperaturile foarte inalte, coacerea se poate regla printr-o valva de siguranta, aceasta fiind principala inovatie tehnica a oalei sub presiune. in cazul unei presiuni excesive, valva se va ridica si va permite eliminarea vaporilor de abur si a picaturilor de apa.
Astfel temperatura va scadea sub 100°C si presiunea se va normaliza.
Avantaje si dezavantaje ale folosirii oalei sub presiune
Cel mai important avantaj este cu siguranta economia de timp. Consumul de energie se reduce, deoarece pierderile de caldura sunt minime si coacerea se face la foc mic. De asemenea, oala sub presiune ajuta in general la pastrarea diferitelor substante nutritive, iar pentru pregatirea alimentelor se folosesc cantitati mai mici de grasime si apa. Un dezavantaj al acestui sistem de gatire sub presiune este ca nu se poate folosi in cazul tuturor retetelor. Printre alimentele cele mai potrivite sunt cerealele si legumele.
Oala sub presiune este indicata mai ales in cazul retetelor care au un timp de preparare mai mare de 45 de minute, cum
ar fi ciorbele, supele, stufatul, tocanitele, mancarurile pe baza de carne care necesita o fierbere indelungata (vita, oaie etc).
Oala sub presiune nu este recomandata in cazul alimentelor sensibile la caldura, cum este uleiul de floarea-soarelui, si nici in cazul alimentelor care se gatesc rapid, de exemplu pilaful, sau care necesita un timp de coacere precis.
Reguli pentru folosirea corecta a oalei sub presiune
- evitati sa umpleti prea mult oala, pentru ca alimentele sa nu astupe valva de siguranta;
- deschideti capacul oalei numai cand suieratul a disparut, aratand ca presiunea din interior e egala cu aceea din exterior; -spalati bine oala, mai ales in zona garniturii, evitand sa folositi materiale abrazive sau care contin clor.
Recomand cu caldura aceasta oala minune..asa-mi place sa-i spun,care de multe ori ma salveaza atunci cand sunt in criza acuta de timp! ;)
test sa vad daca pot trimite comentariu
RăspundețiȘtergereinca odata test ca sa fiu sigura
RăspundețiȘtergereimi plac toate retetele sant extrahttp://us.i1.yimg.com/us.yimg.com/i/mesg/emoticons7/8.gif
fa-le din deget,anana! nu copia linkul ;))
RăspundețiȘtergerecandva mergeau si emoticoanele...acuma vad ca nu!asta e :((
RăspundețiȘtergereGreu merge,dragele mele.Am mai comentat undeva,dar nu stiu unde s-a dus. :P :D
RăspundețiȘtergereMai sa fie,ce eroare,am comis!
RăspundețiȘtergereIncerc sa vad daca pot trimite comentariul.
RăspundețiȘtergereuraaa!Sunt si eu inregistrata ca anonim!
RăspundețiȘtergereAm mers pa alta cale fata de voi.
vyky
oare unde s-a dus =))
RăspundețiȘtergerevyky, si eu sunt anonima, ce ne facem :)
RăspundețiȘtergereva pup pe toate!Noapte buna!
RăspundețiȘtergereeu sunt anonima viviana hahaha
RăspundețiȘtergeretrebuie sa facem de multe ori sa ne primeasca parola si nu vom mai fi anonime
Tu cine esti iubita?
RăspundețiȘtergerevyky
v-am spus fetelor la barfa..ca cel mai bine-ar fi sa aveti un cont google,ca sa nu mai fiti anonime!
RăspundețiȘtergereva pup! :X
pfff,moooor ca nu-mi mai merg emoticoanele
RăspundețiȘtergerevyky,ai primit iubita vreo reteta pe mail? :p
Viviana eu eram inregistrata si nu stiasm>Intamplator am intrat sa verific si am descoperit minunea ca n_am stiut ce mi_au scris englezeste in mesaj,
RăspundețiȘtergereVYKY
viaviana,cre'ca e viki.. :)))))))
RăspundețiȘtergereAnis n-am primit mama nimic pana acum.vyky
RăspundețiȘtergereDa Anis Viviana este viki.
RăspundețiȘtergerevyky
Inca odata va spun noapte buna tuturor!
RăspundețiȘtergerevyky
REtetele sunt minunate la fel si ilustratia , acum trebuie sa le incercam cat mai repede . Mie mi se face foame cum intru pe blog.
RăspundețiȘtergereANIS yo nu am oala minune,dar am inteles ca e pariculoasa daca nu sti umbla cu ea :P :P
RăspundețiȘtergereEu am oala minune din 1977 insa,de o vreme s-a defectat garnitura .A fost foarte buna mi-am facut treaba cu ea.
RăspundețiȘtergerepana acum am fost anonima...acum mi-am facut cont pe Google, incerc sa vad daca imi apare numele!
RăspundețiȘtergereAm reusit!!!!!
RăspundețiȘtergeretest ptr. avatar
RăspundețiȘtergeretest
RăspundețiȘtergeretest
RăspundețiȘtergerepoza a aparut la "persoane interesate da nu si la comentariu.de ce?
RăspundețiȘtergerecdwf
RăspundețiȘtergereNu am o astfel de oala... mie imi lipsesc atat de multe in bucatarie!
RăspundețiȘtergeredraga claudia,mi se pare o ustensila indispensabila in bucatarie...atat de mult ma salveaza,nu mai spun ca economisesc timp si curent electric...dar si vitaminele din legume raman intacte!!!neaparat sa ti-o achizitionezi..merita! ;)
RăspundețiȘtergerepoate mi-o fac cadou de Craciun! Chiar imi doresc sa gatesc repede si sanatos!
RăspundețiȘtergereChiar indispensabila!!!! ☺
RăspundețiȘtergere