Chef in bucataria mea..

BUN VENIT LA HeArT !

joi, 29 octombrie 2009

LINTE USCATA

Linte uscata


Lintea este o leguminoasa cultivata din vechime in lumea intreaga, verisoara cu fasolea si disponibila in orice anotimp. Este un aliment bogat in proteine si minerale si sarac in grasimi.
In functie de marime si culoare se pot distinge 3 tipuri: lintea cu bob mare si invelis verde deschis, lintea cu bob mic de culoare inchisa maro sau aproape neagra si lintea cu bob mic portocalie sau rosie.
Continut
100g linte uscata = 340 calorii
  • Saraca in grasimi dar sanatoase
  • Bogata in proteine – un alt excelent substitut pentru carne (100g linte gatita contin aceeasi cantitate de proteine ca 134 g de carne de vita); singura proteina pe care o gazduieste in cantitate mica este metionina dar in combinatie cu cereale, nuci sau alte semninte continutul sau proteic devine complet
  • Prezinta carbohidrati cu indice glicemic scazut, calciu, fosfor, fier, acid folic si vitamina B si C.
  • Bogata in fibre solubile si insolubile
Indicatii
  • Aliment nutritiv important in situatii care necesita consum energetic crescut sau in stari de convalescenta
  • Benefica in anemia feripriva
  • Fibrele solubile scad nivelul de glucoza si colesterol din sange
  • Fibrele insolubile ajuta la prevenirea constipatiei
  • Prin continutul de antioxidanti ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima ca multe alte vegetale
Mod de consum
  • Poate fi pastrata timp nelimitat, in timp chiar se imbunatateste calitatea sa
  • Atentie insa trebuie conservata in recipiente ermetic inchise pentru a nu fi atacata de gargarite
  • Cu timpul coaja se inchide la culoare mai ales daca este tinuta la lumina
  • Trebuie bine aleasa si spalata inainte de a fi pusa la fiert; se indeparteaza boabele plutitoare; se poate lasa la inmuiat peste noapte in apa in cantitate de 3 ori mai mare.
  • O cana de linte de extinde la 2 cani sau 2 cani si jumatate dupa fierbere; timpul de fierbere difera in functie de soi, de regula lintea neinmuiata in prealabil trebuie fiarta aproximativ 30 minute dupa primul clocot
  • Pentru a elimina efectul flatulentei se tine la inmuiat 8 ore, de arunca apa in care a stat si se spala bine inainte de a fi pusa la fiert in apa curata.
  • Consumati cu moderatie lintea, nu mancati in fiecare zi preparate pe baza de linte pentru a nu solicita prea mult sistemul digestiv.
  • Daca veti consuma lintea cu alimente bogate in vitamina C precum rosiile, ardeii, broccoli, fierul se va absoarbe mult mai usor.
  • Lintea incolteste in 2 zile si isi creste proprietatile nutritive putand fi consumata ca un ingredient in salate.
Proprietati - uz intern:
- foarte nutritiv
- digerabil
Indicatii - uz intern:
- celor ce depun muncii fizice (salata)
- munca intelectuala (faina)
- nerecomandata celor bolnavi de rinichi
Indicatii - uz extern:
- abcese
Mod de folosire - uz intern:
- salata: linte + ulei de masline + otet (lamaie) + arome
- faina
Mod de functionare - uz extern:
- cataplasma fiarta in apa si apoi strivita

MANCARE DE LINTE




INGREDIENTE:
-1 cana de linte

-1 ceapa
-2 ardei(rosu si galben)
-1 morcov
-1 batz de telina 
-2 rosii
-sare,vegeta,piper,coriandru
-1 catel de usturoi

-marar si patrunjel

se toaca zarzavatul

legumele se calesc in ulei cu putin unt,apoi se add lintea si se mai caleste 1 min


se pune apa si se acopera cu capacul,lasand sa fiarba la foc mic
cand s-a fiert totul,se potriveste de sare,vegeta,piper,coriandru +1 catzel de usturoi tocat marunt,mai da 1-2 clocote,apoi se ia de pe foc si se add  + mararul si patrunjelul !

se serveste cu salata de rosii sau castraveti!



POFTA BUNA!

TORT DE NAPOLITANA

 

-1 pachet de foi lica
-2 cutii de lapte condensat
-100 gr cacao(in functie de cat vreti de concentrata ciocolata)
-100 gr margarina sau unt
-1 esenta de rom
-100 gr de alune + nuci -prajite

PREPARARE:

Se amesteca laptele condensat +cacao+margarina si se pune pe foc mic,amestecandu-se continuu pana se ingroasa(sa nu fie prea groasa ca nu o mai puteti intinde pe foi),apoi se add alunele+nucile pisate(mai pastrati putin si pt ornat) si romul.



se intinde crema pe fiecare foaie ,iar foile se lipesc una peste alta
 
 deasupra se pune ultimul strat de crema si se orneaza cu alune si nuci prajite
 
se inveleste si se baga la congelator

se taie triunghiuri sau cum doreste fiecare


POFTA BUNA!


Related Posts with Thumbnails

Useri online

FEEDJIT Live Traffic Feed

Persoane interesate

Etichete

Faceți căutări pe acest blog

CAUTA PE GOOGLE

Visits from my friends

RETETE CULINARE DELICIOASE

TRANSLATE

Top comentator

Toate retetele sunt pe Petitchef